15. 10. 2012« zpět na seznam článků

OSVČ NEBO VLASTNÍ SPOLEČNOST

I v dnešní době globalizace se podnikání jako osoba samostatně výdělečně činná těší velké oblibě. Zvláště u drobných řemeslných živnostníků či zemědělců je tato forma velice rozšířena. Je však tato forma podnikání správnou volbou ve všech případech?

Podnikání jako fyzická osoba je upraveno zejména v Obchodním zákoníku a Zákoně o živnostenském podnikání. Nejběžnějším příkladem aplikace tohoto typu podnikání je například soukromý truhlář, účetní, či zemědělec. Podíváme li se blíže na výhody tohoto podnikání, zajímavá je především absence povinnosti tvořit základní kapitál, a jednoduchá organizační struktura – oproti obchodním společnostem podnikatel podniká obvykle sám, pod svým jménem, a spravování celého podniku a jeho chodu je velmi jednoduché. (Například oproti rigidnímu ovládání akciových společností pomocí valných hromad.) Jako hlavní výhody se tedy jeví nízké startovní náklady a jednoduchost správy podniku.

Nevýhodou oproti založení s.r.o. však jistě je nižší prestiž a důvěryhodnost podnikatele - živnostníka. Sebevětší řemeslná dílna vedená jako OSVČ budí dojem menšího podniku, než podnikání prostřednictvím obchodní společnosti. Ta působí přeci jen důvěryhodnějším a profesionálním dojmem. Největším úskalím podnikání jako fyzická osoba je však neomezené osobní ručení za závazky. V dnešní době nejistot může kdykoli nastat odliv klientů, odřeknutí velké rozdělané zakázky, či neplacení odběratelů. V takovém případě může vzniknout zadlužení podnikatele, který za vzniklé dluhy ručí neomezeně celým svým majetkem. V případě stotisícových či milionových částek je to jistě nezáviděníhodná situace, nucený výkon exekučního titulu je u nás rychlý a neúprosný. Zvláště vezmeme li v úvahu, že podnikající fyzická osoba ručí za závazky také společným jměním manželů.

Osobně se tedy domnívám, že praktičtější a jistější je v dnešní době drobné podnikání např. prostřednictvím společnosti s.r.o. Řízení je také velice jednoduché a může ho obstarat jedna osoba. Na www.eurospolecnosti.cz můžete mít své ready made s.r.o. do druhého dne za 21.900Kč. Podnik vypadá před klienty profesionálněji, a v případě že se podnikání nedaří, nehrozí Vám neomezené ručení veškerým Vašim majetkem. Dle mého názoru výhody s.r.o. vysoce převyšují nevýhody, a pro ty co chtějí podnikat jednoduše a levně je právě s.r.o. tou nejlepší volbou.

comments powered by Disqus
© 2010–2024 EUROCOMPANIES, a. s.