2. 9. 2021« zpět na seznam článků

MAĎARSKÁ "DATOVÁ SCHRÁNKA" CÉGKAPU

Nejen Česko má datové schránky.

Po založení společnosti v Maďarsku je poměrně rychle nutné si otevřít také místní verzi datové schránky, které se jmenuje Cégkapu. Ta slouží jednak pro komunikaci s úřady tj. nedá se bez ní udělat tzv. EGYKE autorizace tj. ani podat žádné daňové přiznání tak - poměrně nečekaně - i třeba k tomu aby firma vůbec mohla fakturovat, protože fakturace pro změnu spadají pod českou obdobu EET a musí se používat pouze registrovaný software. Ten naštěstí existuje i v cloudové podobě, ale je potřeba si svůj účet certifikovat a to opět nelze bez toho aniž by firma měla aktivní tuto svou datovou schránku Cégkapu.

Aktivovat schránku Cégkapu je možné buď na maďarské ambasádě v Praze, tam je ovšem nutné počítat s dlouhými objednacími lhůtami v řádu týdnů i měsíců (ačkoliv minule když jsme to řešili tak byli celkem ochotní zavolat pokud by se nečekaně uvolnil i termín dřívější tj. někdo by třeba odřeknul). Nebo - což bude asi schůdnější - je potřeba zajet do Budapešti kde po předchozím objednání (viz. odkaz níže) se přístupy zřídí. Obvyklý termín je zhruba týden po objednání.

https://idopontfoglalo.kh.gov.hu/bejelentkezes

 Jinak dobrá zpráva je, že podle posledních zkušenosti v Maďarsku otevřou bankovní účet společnosti s českým jednatelem poměrně bez problémů u více bank.

comments powered by Disqus
© 2010–2024 EUROCOMPANIES, a. s.