11. 10. 2017« zpět na seznam článků

ZALOŽENÍ ESTONSKÉ SPOLEČNOSTI - SEVERSKÉ MÝTY A SKUTEČNOST

Estonsko je země, která je poslední dobou skloňovaná jako nejliberálnější pro zahraniční zakladatele firem. Nejvíce láká 0% daň, hodně se mluví o založení estonské společnosti jen po internetu resp. o tom, že tak nějak všechno je vlastně on-line. 

Tohle jsou však do jisté míry pouze mediální zkratky, lákavý obal a skutečnost je o poznání prozaičtější. Začnu tím co v zásadě opravdu tak je, a to jsou daně. Ano, tam skutečně dokud si nerozdělíte zisk jako společník to je nula. Tím však výčet pozitiv začíná i končí. K placení daní se nerozlučně váže vedení estonského účetnictví, a to je v Estonsku velmi drahé, aktuálně si účtují 40EUR za hodinu práce. V Čechách to je 17-20EUR (když tedy pomineme "šikovné paní" na mateřské). Relativně drahé je i založení estonské firmy a on-line je pouze v případě kdy je zakladatel a jednatel "e-resident" - tento status se dá sice získat, ale trvá to asi měsíc a taky to není úplně zadarmo. Navíc to nemá žádné další extra výhody např. bance to je při otevírání účtu úplně jedno. Účet je další problematické téma: banky jsou dosti vybravé a v zásadě chtějí jen klienty, kteří budou v Estonsku přímo podnikat. Tohle zkoumají a můžou si vyžádat klidně dvě návštěvy z nichž na aspoň jednu musí přijet jednatel osobně a nemůže nikoho zmocnit. Když se podaří účet založit za tři týdny tak je to v zásadě úspěch. Ale dost pravděpodobně vás odmítnou a budete to muset řešit v české bance (kde to patrně půjde).  Jinak běžná sazba za bankovní asistenci "levným" Estoncům je 15000,- Kč.  Možná proto není založení firmy tak levné, protože kapitál je nutno vložit do banky (což je samo o sobě další komplikace). Největší problém však bude registrace k DPH. Přezkum probíhá stejně důkladně jako v Čechách a na Slovensku a nedoložít dostatečné podklady (a to rozhodně není byznys plán o dvou odstavcích) tak to zamítnou.

A proklamovaná digitalizace "všeho" je také celkem bublina. E-banking funguje úplně všude, nějaká forma elektronické komunikace se státní zprávou je také všude. A e-rezidentura je možná fajn imidžovka, ale má reálný význam asi jako diplom z letního tábora za 3. místo ve skákání v pytli. 

 

comments powered by Disqus
© 2010–2024 EUROCOMPANIES, a. s.