23. 7. 2019« zpět na seznam článků

LIKVIDACE BRITSKÉ LTD SPOLEČNOSTI

I potřeba společnost zlikvidovat může být jedna ze situací v podnikatelském životě. Pokud se jedná o LTD společnost ve Velké Británii tak to není zdaleka tak složitý proces jako v České republice.

Někdy se stane, že záměr pro který jsme založili společnost nevyjde a přestane být potřeba. Proces, který by pak zpravidla měl následovat se jmenuje likvidace. Ve většině zemí to je z pohledu laika poměrně dlouhá anabáze plná nástrah a pro laika nesrozumitelné legislativy. Ve Velké Británii, jak už tak nějak bývá zvykem, netrpí potřebou dělat z jednoduchých věcí složité. Pokud společnost nemá závazky tak je cesta k výmazu z rejstříku poměrně jednoduchá. Stačí rozhodnutí valné hromady, které se s patřičným formulářem odešle na britský rejstřík a přibližně za dva až tři týdny dojde k výmazu tj. britská LTD společnost změní svůj status na “dissolved”. 

Je ovšem dobré vzít na vědomí, že pro “dissolved” LTD společnost není možné získat výpis z britského obchodního rejstříku. Pokud pak má tato např. českou dceřinnou s.r.o. tak dojde k patové situaci kdy nebude možné u této české s.r.o změnit jednatele nebo převést obchodní podíl. I taková situace má však řešení, protože LTD společnost jde i obnovit. O tom si něco povíme v příštím článku.
comments powered by Disqus
© 2010–2024 EUROCOMPANIES, a. s.