« zpět na seznam novinek22. 10. 2013

Prezident Zeman podepsal čtyři zákonná opatření

Český prezident Miloš Zeman podepsal čtyři zákonná opatření, která nedávno schválil Senát. Týkají se změn v daňových zákonech a sociálním zabezpečení. Cílem těchto opatření je především sladění s novým občanským zákoníkem.

 

Změny se týkají čtyř desítek a jednoho zákonu. Jednou ze změn je například zvýšení limitu pro malé stavební zakázky. Ty by měly vyrůst na šest milionů korun. Další nové zákonné opatření se týká dani z nabytí nemovitých věcí. Povinnost platit tuto daň má stále prodávající. Nově však přibyla možnost pro prodávajícího dohodnout se s kupujícím, kdo daň zaplatí. Zvýší se také platby za státní pojištěnce, a to na 787 korun měsíčně.

 

Z opatření také vyplývá, že dojde ke zrušení dosavadního zákonu o dědické a darovací dani. Nově bude v zákonu o daních z příjmů. Naopak zachovány budou podmínky zdanění investičních fondů, i když původní návrh Senátu počítal se změnami. Opatření přinesla také například ustanovení o podpoře škol a firem při odborné výuce studentů a učňů.

 

Prezidentem podepsaná opatření však ještě čekají na schválení Poslaneckou sněmovnou, která bude zvolena na konci tohoto týdne.

© 2010–2024 EUROCOMPANIES, a. s.